У чому суперсила кожного українця сьогодні?

Читай також

  • «Війна та віра»: де був Бог, коли катували людей у Бучі та Ізюмі?
  •  «Війна поріднила українців і поляків»
  • «Антитіла»: пів року – на фронті
        • У чому суперсила кожного українця сьогодні?

          У чому суперсила кожного українця говорили на інтелектуальному майданчику фестивалю «Вітер На-Дії» Роман Ващук – дипломат, бізнес-омбудсмен, Наталка Панченко – українська правозахисниця, активістка року за версією часопису Wprost, представниця української діаспори в Польщі, Анастасія Прудіус (KOLA) – українська співачка, учасниця 6-го сезону талант-шоу «Голос країни» та національного відбору «Євробачення 2017», модерувала письменниця Надійка Гербіш.

          Якою виглядала Україна до початку повномасштабного вторгнення Росії? Постійні спроби реформувати країну, постійні розчарування як самих українців, так і закордонних партнерів, акцент на негативі – такою була репутація на міжнародній арені до 24 лютого. Вдалось створити таке собі «суперзло», за словами Романа Ващука, постійно підкреслюючи, що рівень корупції в Україні просто неймовірно високий і акцентуючи головно на цьому. А не на багатьох позитивних якостях суспільного процесу в державі.

          «Нам дуже часто приходилось виправдовуватись спершу за корупцію, хоча темою нашої розмови могла бути, наприклад, культура» – розповідає про свій досвід міжнародних робочих зустрічей Наталка Панченко. – І я розуміла, що впринципі не маю за що виправдовуватися, порівнючи з досвідом життя у Польщі, де багато аналогічних речей ніхто корупцією не називає. Будучи українкою закордоном, я часто зустрічалася з тим, що українці, маючи комплекс меншовартості вдома, привозять його і поза межі своєї країни. Коли я виходила блокувати російські фури на кордон, то заявляла, що я українка і я вимагаю вирішення цієї проблеми. Врешті настирливість і відчуття своєї правоти і гідності дали результат. Що потрібно українцям, щоб могти щось робити у світі – це дозволити собі: ми можемо, ми заслужили, ми такі ж, як інші. На жаль, великою ціною, але врешті війна почала показувати нам, що всі ми маємо свою суперсилу, а не є чиїмсь меншим-молодшим братом. 

          Після 24 лютого Україна відверто дивує: як така дисфункціональна та корумпована країна виявилась такою сильною. Справжня суперсила українців – єднатись перед обличчям небезпеки. 

          «Це дуже сумно, але водночас я щаслива від того, що війна нарешті навчила українців цінувати своє – ділиться співачка Анастасія Прудіус. – Я писала українські пісні і не розуміла, чому їх майже не слухають. Зараз все змінилось. Якщо ми подивимось у музичний топ-100 – вся музика українська, музика молодих виконавців і справді для нас це свято. 

          Війна триває і емоційне її сприйняття згасає. Відповідно хвиля прийняття і підтримки українців і всього українського слабшає. Як бути українцям? 

          На думку Романа Ващука, за цей час відбулося ключове – Україна стала кандидаткою в члени ЄС і для європейців, хочуть вони того чи ні, вона є частиною спільного майбутнього. І знання про Україну стали частиною інтелектуального інструментарію кожного європейця. Подолано бар‘єр, Україна – не десь далеко, вона поруч, ми в єдиному полі. І українці мають бути в кожній сфері, визначаючи своє європейське майбутнє.

          «Можливості, які з‘явилися з початком війни – це випадковість. Ми не можемо виходити з позиції «нам повинні», але із вдячністю, що нам показали, як це функціонує – каже Наталка Панченко. – І з позиції дорослого брати відповідальність за професійний розвиток, щоби доростати до рівня найвищих міжнародних мистецьких арен. Ми мусимо стати професійною країною і не чекати, що щось впаде з неба».

          Попри всі труднощі, саме війна дала поштовх багатьом незворотнім процесам і суперсила кожного українця – діяти на своєму місці, зростаючи і удосконалюючи себе.

          Повне відео ТУТ

          Підготувала Тетяна Трачук

           

          Читай також

        • «Війна та віра»: де був Бог, коли катували людей у Бучі та Ізюмі?
        •  «Війна поріднила українців і поляків»
        • «Антитіла»: пів року – на фронті
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Учасник команди ДивенСвіт:)